NOVA KOMBINACIJA DVAJU FUNGICIDA MIRAGE 450 EC I TEBU SUPER 250 EW ZA SUZBIJANJE GLJIVIČNIH BOLESTI U PŠENICI I JEČMU, TE INDIREKTNO ZA ELIMINACIJU ŠTETNIH MIKOTOKSINA ( DON,NIV,T-2,ZEA…). POZNATO JE DA SU DJELATNE TVARI PROIZVODA KOJI ČINE FUSARIUM PAK T, VRLO EFIKASNE U KONTROLI VELIKOG SPEKTRA GLJIVIČNIH BOLESTI A PRIJE SVEGA BOLESTI KLASA STRNIH ŽITARICA

Mirage 45 EC ( procloraz 45 %, EC )

Tebu Super 250 EW ( tebuconazol 25 %, EW )

Distrubuter: AgLon d.o.o., Jurkovićeva 1, Zagreb

Pakiranje za 4 ha : Mirage 45 EC ( 2 l ) i Tebu Super 250 EW ( 3 l )

Pakiranje sadrži:

Mirage 45 EC je translaminarni, preventivni i kurativni fungicid namijenjen za suzbijanje bolesti u pšenici i ječmu. Izvrsno suzbija smeđu pjegavost lista i pljevica ( Septoria spp. ). Samnjuje zarazu sa gljivicama koje uzrokuju bolesti klasa ( Fusarium spp i Microdohium nivale ) te uzročnicima pepelnice ( Blumeria graminis ). Također vrlo dobro suzbija uzročnike bolesti specifične za ječam kao što su siva pjegavost ( Rhynchosporium secalis ) i mrežastu pjegavost ( Pyrenophora teres ).

Tebu Super 250 EW je sistemični fungicid namijenjen za suzbijanje velikog spektra uzročnika bolesti u pšenici i ječmu kao što su: Pepelnica ( Blumeria graminis ), smeđa pjegavost lista i pljevica ( Septoria spp. ),hrđe ( Puccinia spp. ) palež klasa ( Fusarium spp. ). Suzbija također i uzročnike sive i mrežaste pjegavosti ječma ( Rhynchosporium secalis i Pyrenophora teres ).

Primjena:

Jedno pakiranje Fusarium paka T namijenjeno je za primjenu na površinu od 4ha a sastoji se od 2 l fungicida Mirage 450 EC i 3 l fungicida Tebu Super 250 EW. Drugim riječima to znači, kada se preračuna da doza po 1ha iznosi 0,5 l Mirage 450 EC + 0,75 l Tebu Super 250 EW. Škropivo se priprema na način da se pripremljene količine sastavnih dijelova Fusarium paka T uliju u spremnik prskalice koji je do pola napunjen vodom, na način da se najprije doda Mirage 450 EC uz stalno miješanje a zatim Tebu Super 250 EW, također uz stalno miješanje. Nakon toga dolije se preostala količina vode, uz stalno miješanje.

Fusarium Pak T se smije maksimalno dva puta primjeniti na istoj površini tijekom jedne vegetacijske sezone. Fusarium Pak T može se primijeniti već po pojavi prvih simptoma bilo koje od gore navedenih uzročnika bolesti, no s obzirom na njegove karakteristike preporučamo ga prije svega za suzbijanje bolesti klasa pšenice i ječma. U tom smislu preporuča se tretiranje neposredno pred samu cvatnju pa do sredine cvatnje. Idealno vrijeme za tretiranje protiv Fusarium graminearum dominantnu vrstu koja uzrokuje palež klasa na našim poljima, je tik pred samu cvatnju, jer je tada njuška tučka otvorena te askospore nošene vjetrom i kišom mogu pasti na njušku tučka i infekcija kreće !!!

Optimalni uvjeti za zarazu s Fusarium graminearum:

• Česta kiša tijekom cvatnje.

• Temperatura > 20˚C (oko 25˚C)

• Visoka relativna vlaga zraka (85%)

• Predkultura: kukuruz

Za uspješno suzbijanje Fusarium graminearum treba:

• Tretirati u periodu od početka do pune cvatnje, zavisno od oborina

• Dovoljno je 5mm kiše da krene zaraza klasa!

• Najbolja djelotvornost postiže se ako se dizne usmjere na klas i tretira s obje strane

• Optimalna količina vode je 250 – 300 L/ha.

Prije upotrebe obvezno pročitati upute za primjenu sastavnih proizvoda FUSARIUM PAKA T!

psenica
ječam