HERBICID NAMIJENJEN ZA SUZBIJANJE JEDNOGODIŠNJIH I VIŠEGODIŠNJIH ŠIROKOLISNIH KOROVA U ŽITARICAMA, KUKURUZU ZA SILAŽU I NA TRAVNJACIMA

Aktivna tvar: Fluroksipir…………..200g/l

Formulacija: Koncentrat za emulziju ( EC )

Vlasnik rješenja o registraciji : : UPL, Europe Ltd, Warrington, Ujedinjeno Kraljevstvo

Distributer: AGROTEKS d.o.o., Zrinski Frankopanska 12, 10450 Jastrebarsko

Pakiranje: 12 x 1 l

Način djelovanja:

FLUXYR 200 EC je translokacioni herbicid koji pripada skupini auksina. Djelatna tvar izaziva promjenu ravnoteže hormona koji su odgovorni za izduživanje i dijeljenje stanice i sintezu bjelančevina.

Primjena – kulture, doze, spektar korova i optimalna učinkovitost;

a) U ozimim žitaricama:

  • Pšenici i ječmu u količini od 1 l /ha uz utrošak vode od 150-400 l/ha. Primjenjuje se nakon nicanja (post-em) od stadija razvoja 2 lista do stadija otvaranja rukavca zastavice ( BBCH 12-47 )
  • Zobi, raži, tvrdoj pšenici i pšenoraži u količini od 1l/ha uz utrošak vode od 150-400 l/ha. Primjenjuje se nakon nicanja (post-em) od stadija razvoja 2 lista do stadija vidljivog drugog koljenca ( BBCH 12-32 ).


Optimalnu učinkovitost na običnu dimnjaču ( Fumaria officinalis ), ptičji dvornik (Polygonum aviculare ), obični kostriš ( Senecio vulgaris ), kamilice ( Matricaria spp. ), uzlati dvornik ( Polygonum lapathifolium ), veliki dvornik ( Polygonum persicaria ), perzijsku čestoslavicu ( Veronica persica ), i bršljenastu čestoslavicu ( Veronika hederifolia ), postiže se u stadiju razvoja 2 prava lista.
Optimalna učinkovitost na crvenu koprivu ( Lamium purpureum ), i obuhvatnu mrtvu koprivu ( Lamium amplexicaule ), postiže se u stadiju razvoja 4 prava lista.
Optimalna učinkovitost na slakasti dvornik ( Polygonum convonvulus ), postiže se u stadiju razvoja 6 pravih listova.
Optimalna učinkovitost na broćiku ( Galium aparine ), mišjakinju ( Stellaria media ) i poljsku potočnicu ( Myosotis arvensis ) postiže se primjenom sredstva tijekom cvatnje.

b) U jarim žitaricama:

  • Pšenici i ječmu u količini od 0,75 l /ha uz utrošak vode od 150-400 l/ha. Primjenjuje se nakon nicanja (post-em) od stadija razvoja 2 lista do stadija otvaranja rukavca zastavice ( BBCH 12-41 )

  • Zobi, raži, tvrdoj pšenici i pšenoraži u količini od 0,75 l/ha uz utrošak vode od 150-400 l/ha. Primjenjuje se nakon nicanja (post-em) od stadija razvoja 2 lista do stadija vidljivog drugog koljenca ( BBCH 12-32 ).

Optimalnu učinkovitost na poljsku potočnicu ( Myosotis arvensis ), broćiku ( Galium aparine ), mišjakinju ( Stellaria media ), čvorasti smrdelj ( Galeopsis tetrahit ), postiže se kada su korovi u stadiju kotiledona.
Optimalna učinkovitost na ptičji dvornik ( Polygonum aviculare ), običnu dimnjaču ( Fumaria officinalis ), poljsku koljeniku ( Spergula arvensis ), veliki dvornik ( Polygonum persicaria ), uzlati dvornik ( Polygonum lapathifolium ), kamilice ( Matricaria spp. ), četoslavice ( Veronica spp. ), obični kostriš ( Senecio vulgaris ), postiže se u stadiju 2 prava lista.
Optimalna učinkovitost na slakasti dvornik ( Polygonum convonvulus ), postiže se u stadiju razvoja 4 prava lista.
Manji utrošak vode koristi se primjenom na korove i usjeve u ranijim stadijima razvoja. Pri kasnijim primjenama, kada su usjevi u gustom sklopu, potrebno je primjeniti veći utrošak vode od 400 l /ha.


c) Kukuruzu za silažu u količini od 1 l/ha uz utrošak vode od 200-300 l/ha. Primjenjuje se nakon nicanja ( post-em) od stadija razvoja 3 lista do stadija razvoja 6 listova ( BBCH 13-16 ), ali prije nego kukuruz dosegne visinu od 20 cm. Optimalna učinkovitost na crnu pomoćnicu ( Solanum nigrum ), postiže se od stadija kotiledona do stadija razvoja 6 pravih listova. Sredstvo FLUXYR 200 EC ne smije se primjenjivati ako su se na prvom nodiju počeli razvijati  prvi bočni korijenčići.

d) Na travnjacima:

  • U uspostavljenim travnjacima u količini od 2l/ha uz utrošak vode od 200-400 l/ha. Primjenjuje se kada trave imaju barem 3 potpuno razvijena lista, u proljeće ili na jesen. Suzijanje korova u uspostavljenim travnjacima je optimalno na kovrčavu kiselicu ( Rumex crispus ) i tupolisnu kiselicu ( Rumex obtusifolius ) u proljeće, kada se nalaze u stadiju rozete te su visine 15-20 cm. Ako se sredstvo primjenjuje na korove u kasnijim stadijima razvoja, postoji mogućnost da će slijedeće sezone biti potrebno ponoviti primjenu. Nakon košnje travnjaka potrebno je pričekati 2 do 3 tjedna prije primjene sredstva, kako i se omugućio ponovni rast.

  • U novozasijanim travnjacima u količini od 0,75 l/ha uz utrošak vode od 200-400 l/ha. Primjenjuje se kada trave imaju barem 3 potpuno razvijena lista, u proljeće ili na jesen. Suzbijanje korova u novozasijanim travnjacima je optimalno na veliku koprivu ( Urtica dioica ) i maslačak ( Taraxacum officinale ) primjenom sredstva prije cvatnje. Optimalna učinkovitost na mišjakinju ( Stellaria media ), postiže se kada je u stadiju kotiledona. Optimalna učinkovitost sredstva postiže se kada su korovi u aktivnom porastu. Veći utrošak vode koristi se pri većoj zakorovljenosti.

Broj primjena u vegetacijskoj sezoni: 1x

Način primjene: traktorstom prskalicom.

Mogućnost miješanja: O mogućnosti miješanja  sredstva FLUXYR 200 EC sa drugim sredstvima raspitati se kod vlasnika reješenja o registraciji.

Plodored: Dvanaest (12) mjeseci nakon primjene sredstva FLUXYR 200 EC ne smiju se sijati djetelina,grašak,grah,i ostale mahunarke.

 Prije uporabe obvezno pročitati uputu za primjenu !

Ljepljiva broćika (Galium aparine)

Matricaria spp-kamilica

Mišjakinja (Stellaria media)

Polygonum persicaria-Livadarski dvornik


Obični staračac (Senecio vulgaris)

Dimnjača (Fumaria officinalis)

Crvena mrtva kopriva (Lamium purpureum)

Perzijska čestoslavica (Veronica persica)

Šumska potočnica (Myosotis sylvatica)

Obični šupljozub (Galeopsis tetrahit)